Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kép szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2021. május 3., 21:09-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

kép (főnév)

Picture.jpg

Megfigyelhető látvány. Személy, táj, tárgy, (természeti) jelenség, dolog nézhető felületének, felszínének, arcának, arculatának, alakjának mása, tükröződése a valóságban vagy a képzeletben, elmében.

Egy képet a szemünkkel látunk. Az emlékeink közt levő képet fel tudjuk idézni, de annak látványát már nem a szem érzékeli. A táj szép képet tár a kirándulók elé. A fiú képe tetszik a lánynak. A fiú magánál hordja a lány képét. A kiállításon a festő kiállítja az új képeit.


Eredet [kép < ómagyar: kép < ősmagyar: kép < keb (kép, alak) < dravida: kippu, kirlippu (festés, festmény)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 1099 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)