Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Kétségbeesett szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2018. július 24., 12:15-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

kétségbeesett (melléknév)

1. Reményét feladó; annyira súlyos, veszélyes helyzetben lévő (személy, állat), amelyben nem lát semmilyen megoldást. Ilyen hangulatot kifejező (tett, jellemző).

A kétségbeesett ember, akinek nincs tudása, végzetes körülmények közé kerülhet. A repülés közben a kétségbeesett pilóta még nagyobb bajt okozott. A vesztes kétségbeesett arccal nézett.


2. Nagyon rosszkedvű; rossz hír, nehéz helyzet, bekövetkezett vagy fenyegető baj, kár miatt nagyon szomorú, lehangolt (személy, állat). Ilyen hangulatot kifejező (tett, jellemző).

A kétségbeesett asszony a hír hatására sírni kezdett. A lakás kétségbeesett tulajdonosa a beázást látva inkább otthagyta az egészet. Mást is elszomorítottak a kétségbeesett szavak.


3. Mindenre elszánt; vakmerő és nagy bajban lévő (személy, állat), amely már nem tart a veszteségektől, ezért vakon támad. Ilyen hangulatot kifejező (tett, jellemző).

A kétségbeesett anya a sajtóhoz fordult. A bankok által kisemmizett kisember kétségbeesett lépésre szánta el magát. A kétségbeesett kutya nekitámadt a kínzóinak.


Eredet [kétségbeesett < kétség + -be (határozórag) + es(ik) + -tt (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)