Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Igazságérzet szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2012. január 23., 21:48-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

igazságérzet (főnév)

1. Erkölcsi tulajdonság, amelynél fogva egy személy az erkölcsi-etikai eszményt keresi, amely az életében a legtöbb területen jót okoz és helyes, és ezt a lelkiismeretének megfelelően érvényesíteni törekszik.

Sérti az ember igazságérzetét az, ha a tisztességesen megdolgozott jövedelméből befizetett adó ügyeskedők kezére jut állami támogatás formájában, vagy ingyenélőknek adják segélyként. Az asszony igazságérzete tiltja, hogy megcsalja a férjét.


2. Ritka: Személyes meggyőződés, amely egy megokolt vagy valósnak tekintett érzés, hogy igaza van, hogy a jog az ő oldalán van.

Az alkalmazottak igazságérzete lázad, ha a főnök rossz személyi döntést hoz. A vádlott igazságérzetének megfelelt az ítélet, nem okozott neki meglepetést a bíró döntése.


Eredet [igazságérzet < igazság + érzet]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)