Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Hajtűkanyar szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2017. április 19., 09:50-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

hajtűkanyar (főnév)

1. Út teljes visszafordulása; út irányának szűk ívű visszahajlása, majdnem visszafelé fordulása U alakban egy meredek hegyoldalon, ahol nincs más hely az út vezetésére.

A hajtűkanyart a tábla szerint csak negyven kilométeres sebességgel lehet szabályosan bevenni. A nagy sebességgel haladó jármű nem tudta követni a hajtűkanyart, ezért a korlátnak rohant.


2. Szleng: Hirtelen váltás a működési elvekben; a korábbi vezetési módszer, hozzáállás vagy célok teljes megváltoztatása, illetve a változtatásokra okot adó veszélyek, akadályok, amelyeken túl kell jutni a sikeres működéshez.

A kormány újabb hajtűkanyart vitt bele az adórendszerbe. A politikus jól vette a hajtűkanyarokat, amelyek a pályája során elé kerültek.


Eredet [hajtűkanyar < hajtű + kanyar]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)