Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Felelősség szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2019. február 20., 11:08-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

felelősség (főnév)

Felelősség.jpg

Kitartó okozás, elszánt törekvés egy cél elérésére az ellentétes vagy eltérítő külső hatások ellenére is. A saját magunkra vonatkozó tudatos elképzelésünk, hogy kívánt, észszerű hatást okozunk, érünk el; egy cél elérésében közreműködőként részt veszünk; egy helyen jelen vagyunk úgy, hogy a dolgok ottani alakulására hatunk.

A szülők felelősséget vállalnak a gyerekek felneveléséért. A kis főnöké a munka elvégzésének felelőssége. Azért tudunk felelősséget vállalni, aminek azonosulunk a céljával, ismerjük a hatását, és amihez értünk is.


Eredet [felelősség < felelős + -ség (főnévképző)]


További részletezés

1. Elvégzendő feladat, munka vagy tennivaló.

A te felelősséged a kert rendben tartása lesz. A tanár felelőssége a tanítás.


2. Az a terület, amellyel a szóban forgó személynek vagy csoportnak dolga van; amihez köze van, mert ott egy jónak tekintett hatást kell elérnie.

A takarítók felelőssége a tisztaság. A portás felelőssége a kapu és környéke. A kormány felelőssége az ország irányítása.


3. Józan ítélőképesség és megbízhatóság, ami ahhoz vezet, hogy a személy vagy csoport körül a dolgok jó irányba menjenek.

Nem túl sok felelősségre vall az, ha cigarettával kínálgatod a többieket. A mutatott felelőssége elég nagy ahhoz, hogy rábízhassuk a testvérét.


4. Tudás, rátermettség, akarat, elszántság, amely egy személyt vagy csoportot jellemez, és ami a szóban forgó dolog elkezdéséhez és véghezviteléhez szükséges, amellyel elérte az előre meghatározott kívánatos célt.

Nagy felelősség egy gyerek felnevelése. Az is elég felelősség, hogy megvalósítsa az elképzelését.


5. Más hibáztatása a bajokért. Ez azzal jár, hogy mások éreztetik vele, hogy ő okozta a bajt, a bekövetkezett kárt. Ez a hibásság ráerőszakolása a személyre függetlenül attól, hogy valóban ő-e az igazi bajokozó.

A vétkes azt keresi, hogyan bújhatna ki a felelősség alól. A hibáért megpróbálták őrá hárítani a felelősséget.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezés

Felelősségre von – (arra kényszerít egy személyt, hogy káros tettéről beszámoljon és vállalja a következményeit).

Lezárva 7K: 2010. július 15., 14:31
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)