Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Fejlesztés szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2019. június 12., 13:07-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

fejlesztés (főnév)

Develop.jpg

1. Növekedés okozása; erősödés elősegítése, amikor szándékosan elérjük, hogy egy működés fokozódjon, növekedjen, javuljon, tökéletesedjen, azaz kevesebb befektetéssel több eredményt érjenek el.

A fejlesztés során lecseréljük a régi gépeket újakra. Az új belváros még fejlesztés alatt áll.


2. Erőteljes kibontakoztatás, magasabb állapotba juttatás, amikor egy személy, közösség tevékenysége arra irányul, hogy tökéletesedjen, javuljon egy működés.

A jó kormányzatnak a célja az ország gazdaságának fejlesztése. A művészek a közösség kultúrájának fejlesztésén fáradoznak.


3. Nagyobb kiadás, amely gazdasági hasznú ingatlanok, termelő berendezések vagy felszerelések szerzésére, építmények, műszaki létesítmények létrehozására, fejlesztésére irányul, hogy később hasznot hozzon.

Az állam több száz milliárd forintnyi fejlesztést tervez. A vállalkozó a nyereség egy részét fejlesztésre fordítja.


4. Új dolog létrehozása; más hatás, anyag, rész, változás eredményezése nem tudatosan, hanem egy hatással, működéssel.

Az egymással vegyülő anyagok gázt fejlesztésére alkalmasak. A dinamó áram fejlesztésére szolgál. A növény élete tavasszal rügyek fejlesztésével kezdődik.


5. Energiatermelés; felhasználható hő, áram előállítása nagy mennyiségben.

A hőfejlesztés éjszaka szünetel. A folyamatos áramfejlesztést biztosítják az erőművek.


Eredet [fejlesztés < fejleszt + -és (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)