Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Elmebeteg szó jelentése

elmebeteg (főnév)

Fool.jpg

Egy annyira zavarodott gondolkodású személy, aki már nem képes józanul érzékelni a jelen idejű környezetét, és így nem képes észszerű megoldásokat adni az életében felmerülő problémákra, nem tudja irányítani a gondolatait, érzelmeit. Beszéde többé-kevésbé összefüggéstelen. Nincsenek céljai a jövőre nézve. A jelen helyett kizárólag a múltbeli tapasztalatok alapján csapongva gondolkodik, de ennek nincs tudatában. Nem tudja, hogy a mostani viselkedésének semmi köze sincs a jelenben vele történtekhez.

Az elmebetegen nem lehet nyugtatókkal segíteni. Az elmebetegnek nyugalomra van szüksége.


Eredet [elmebeteg < elme + beteg]elmebeteg (melléknév)

1. Zavarodott elmeműködésű, olyan személy gondolkodására jellemző, aki képtelen megoldani a jelenbeli problémáit, a jelenben csak kárt okozó, mert képtelen érzékelni az éppen vele történteket, illetve az őt körülvevő környezetet; nem képes irányítani a gondolatait és a jövőre nézve tervezni.

Az elmebeteg ember számára a nyugalom biztosítása gyógyító lehet. Az elmebeteg állapot az orvostudomány egyik megoldatlan talánya.


2. Zavarodott gondolkodáson alapuló, erre jellemző.

A háború megindítása egy elmebeteg tett. A diktátor arcán egy elmebeteg vigyor jelent meg.

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)