Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Elegáns szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2016. március 29., 16:45-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

elegáns (melléknév)

Pretty.jpg

1. A jó ízlésnek megfelelő, kellemes megjelenést biztosító, nem csak szép, hanem a szóban forgó dolog birtoklása, alakja, kinézete jóérzést is okozó.

A titkárnő büszke volt arra, hogy kezéből elegáns külalakú levelek kerültek ki. Az üzletben elegáns táskák és más kiegészítők sorakoztak a polcokon.


2. Finoman öltözött, ízléses választékossággal, előkelően és finoman öltözött, jól és ízlésesen kinéző (személy).

Az elegáns fiatal pár beül a páholyba, hogy megnézze az előadást. Az irodába belépő elegáns nő azonnal feltűnt az ott dolgozóknak. – Nagyon elegáns vagy az új öltönyödben – dicséri meg a fiút a barátnője.


3. Előkelő, ízléses választékossággal kialakított, ilyen stílusú.

A házassági évfordulójukon egy elegáns étterembe mentek el vacsorázni. A sikeres vállalkozónak volt annyi pénze, hogy külföldön egy elegáns szállodában vegyen ki egy lakosztályt.


4. Kifinomultan könnyed, egyszerűségében nagy benyomást keltő, letisztultan művészi.

A táncos elegáns mozdulatai elvarázsolták a közönséget. A királynő egy elegáns mozdulattal intett, hogy mindenki helyet foglalhat. A festő elegáns ecsetkezelése jól látszott a képen.


Eredet [elegáns < latin: elegans (jó ízlésű < válogatós) < eligo (válogat) < lego (szed, gyűjt)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)