Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Diktátor szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2018. december 20., 17:00-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

diktátor (főnév)

Command.jpg

1. Önkényuralmat gyakorló személy, aki egy állam élén áll. Jellemzője, hogy csak az ő politikai akarta érvényesülhet és korlátlan hatalma van. Parancsok kiadása útján egy személyben kormányoz, az ellene fellépőket erőszakkal elhallgattatja, eltávolítja, akár meg is öleti.

A történelem legtöbb diktátora pusztulásba vezette az országát. A diktátorok előbb vagy utóbb megbuknak. A diktátor sosem védi a nép érdekeit védi, csak hazudozik, hogy még tovább hatalmon maradhasson.


2. Önkényeskedő kiskirály, akinek a vezetési módszerei hasonlatosak az egyszemélyi politikai vezetőkéhez. Az észszerűség határát átlépve önkényesen irányít, és nem tűr ellentmondást.

A régi főnök diktátorként vezette a vállalatot. A bank elnöke egy diktátor mondja a titkárnő az új belépő alkalmazottnak.


3. Történelmi: Korlátlan hatalmú személy az ókorban, a köztársasági Rómában, akire rendkívüli viszonyok miatt vagy háborús veszély idején a szenátus bizonyos időre ilyen hatalmat ruházott.

A kormányzót az eke mellől szólították diktátornak. A dolga sikeres végeztével 16 nap múlva lemondott a diktátor címről.


Eredet [diktátor < latin: dictator (legfőbb tisztviselő) < dicto (parancsol, megszab < tollba mond) < dico (mond)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)