Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Derűs szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2015. augusztus 25., 10:28-kor történt szerkesztése után volt. (Új oldal, tartalma: „<div align="left" style="background-color:#d6bfd4; padding: 5px"> == derűs (melléknév) == alt=derű|link=|right|frame '''1.''' '''Napsütéses…”)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

derűs (melléknév)

derű

1. Napsütéses (idő); kellemes időjárású, felhőtlen, világos (nappal) – ellentétben a borús, sötét idővel.

Ahogy kiléptek a kertbe, a gyerekeket derűs tavasz fogadta. A sok esős nap után nagyon örültek a derűs időnek.


2. Átvitt értelemben: Nyugodt lelkiállapotú; jókedvűen megelégedett, higgadt. Teljes bizonyosságú a célok és jó hatások könnyed elérését illetően.

Öröm volt látni a kisgyerek derűs örömét, amikor játszott. A fiú derűs lelkű, amióta szerelmes lett. A tanár derűs megértéssel hallgatta a tanulója gondjait, de tudta, hogy ezek rövidesen semmivé válnak.


3. Átvitt értelemben: Könnyeden kacagó; kellemesen jókedvű, harsány nevetés nélkül.

A közönségen végigszaladt a derűs mosoly a színpadi jelenet humora miatt. A szónok nyelvbotlására derűs vidámság hullámzott végig a hallgatóságon.


Eredet [derűs < derű + -s (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)