Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Csemege szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2015. augusztus 4., 11:01-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

csemege (főnév)

Csemege.jpg

1. Finomságként fogyasztott étel. Inkább élvezetből, nyalánkságból, mint táplálkozás céljából, az étkezések kiegészítéseként fogyasztott étel: édesség, gyümölcs vagy gyümölcskészítmény.

A főfogás után jött a csemege: eperfagylalt. A túl sok csemege fogyasztása túlsúlyhoz vezethet. A csemege fogyasztása főleg az édes íz élvezetét jelenti.


2. Finom eledel. Állatok esetében is különösképpen szeretett (rendszerint ritkán adott) élelem.

A ló kockacukrot kapott csemegeként. A majmoknak a füge édes csemege. Mogyoró a mókus csemegéje.


3. Átvitt értelemben: Élvezetet jelentő dolog. Ínyencnek való, ritkaságszámba menő, szokatlanul érdekes, élvezetes esemény, alkotás, látvány.

A modern művészet kedvelőinek a mostani tárlat igazi csemege. A bajnokok ligája döntője igazi csemege a labdarúgás szerelmeseinek.


4. Átvitt értelemben: Szenzáció. Olyasmi, amin a pletykára éhes emberek szívesen rágódnak, gúnyolódnak; botránnyal határos esemény.

A média újabb csemegét szimatolva lesifotósokat küldött ki a színésznő lakásához. A híres színésznőt egy ismeretlen férfival lefényképező fotós igazi csemegét vitt a szerkesztőségbe.


Eredet [csemege < ómagyar: csemege < török: jemek (csemege, étel) < jemis (gyümölcs) < szanszkrit: csam, dsam, dsham (eszik)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 58 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)