Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

„Cél” változatai közötti eltérés szó jelentése

 
 
(Egy közbenső módosítás ugyanattól a szerkesztőtől nincs mutatva)
20. sor: 20. sor:
  
  
'''2.''' A jövőben '''elérendő dolog'''. Ez olyan kívánatos, birtokolható tárgy, dolog, megszerzett érték vagy állapot, ami felé haladunk, és ami a szemünk előtt lebeg, és aminek elérése boldogabbá tesz.
+
'''2.''' A jövőben '''elérendő dolog'''. Ez olyan kívánatos, birtokolható tárgy, dolog, megszerzett érték, elért állapot vagy változás, ami felé haladunk, és ami a szemünk előtt lebeg, és aminek elérése boldogabbá tesz.
  
''Gyerekkorában Józsi '''cél'''ja az volt, hogy orvos legyen. Holnap eléri a '''cél'''ját: megkapja az elvégzett munkájáért járó pénzt. Az igazi saját '''cél'''unk erőt és kitartást ébreszt bennünk, dinamikussá teszi minden tettünket. Ha egy alapelv nem juttat el a '''cél'''hoz, akkor az rögeszme. Az emberek azért öregszenek meg, mert feladják a '''cél'''jaikat.''
+
''A tanuló '''cél'''ja az volt, hogy orvos legyen. A dolgozó holnap eléri a '''cél'''ját: megkapja az elvégzett munkájáért járó pénzt. Az igazi saját '''cél'''unk erőt és kitartást ébreszt bennünk, dinamikussá teszi minden tettünket. Ha egy alapelv nem juttat el a '''cél'''hoz, akkor az rögeszme. Az emberek azért öregszenek meg, mert feladják a '''cél'''jaikat.''
  
  
57. sor: 57. sor:
  
 
</div>
 
</div>
Lezárva 7K: 2011. május 18., 14:26  
+
Lezárva 7K: 2011. május 18., 14:26

A lap jelenlegi, 2020. január 1., 09:23-kori változata

cél (főnév)

Csúcs.jpg

Megvalósítandó eredmény, amely egy kívánatos állapot, vagy elért hely.

A hegymászók elérték a hegycsúcsot, ami a napi céljuk. A vállat vezetőségének célja a bevételek megduplázása. Az író célja, hogy még az idén kiadják az új regényét.


Eredet [cél < ómagyar: cél < ősmagyar: cil (cél) < dravida: tilei (teljesít, megtölt)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 516 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)