Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Bohóc szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Paloca (vitalap | szerkesztései) 2013. április 30., 13:24-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

bohóc (főnév)

Bohóc.jpg

1. Közönségmulattató. Cirkuszban vagy ritkábban más szórakozóhelyen fellépő, rendszerint kifestett arcú, feltűnő, mulatságos öltözetű artista, aki betanult vagy rögtönzött mókáival, esetleg mozdulataival, nevetséges vagy furfangos együgyűségével mulattatja a közönséget; pojáca.

A következő szám a bohócoké volt. A bohóc belelépett a vödörbe és ezzel megnevettette a közönséget, főleg a gyerekek nevettek harsányan.


2. Átvitt értelemben: Másokat mulattató személy, aki sokat bolondozik, tréfálkozik, ugrat másokat.

Az irodában volt egy bohóc, aki kínrímeivel legtöbbször idegesítette a többi munkatársat. A munkahelyen ritkán szívesen látott vendég a bohóc. Az igazgató az ebédszünetekben igazi bohóc volt, de a kirendeltséget profin vezette, így mindenki szerette őt.


Eredet [bohóc < bohó + -c (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 52 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)