Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abundancia szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2015. április 23., 15:06-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

abundancia (főnév)

1. Tudományos: Feltűnő bőség egy dologból, amelyből hirtelen nagyon sok van.

Az autók abundanciája miatt sok új parkolóhelyet kellett építeni. Megnövelte a vásárlási kedvet az árukból egyre fokozódó abundancia.


2. Tudományos: Túlzott gyakoriság; egy esemény, változás nem kívánatosan sűrű megesése.

A bolti lopások olyan abundanciával fordultak elő, hogy biztonsági őrt kellett alkalmazni. Több körfogalmat építettünk a közlekedési balesetek abundanciája miatt.


3. Elavult: Feltűnő gazdagság; másokhoz képest kiemelkedő jómód.

A kereskedő pár év alatt hatalmas abundanciát ért el. A bank annak köszönheti a pénzügyi abundanciát, hogy a betétek tízszeresét is kiadhatja hitelként.


Eredet [abundancia < latin: abundantia (bőség) < abundo (bővelkedik, ömlik) < ab- (el, szét; határozói előtag I.) + undo (árad, hullámzik) < görög: oidao (duzzad)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)