Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszorbens szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2015. április 23., 14:50-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

abszorbens (melléknév)

1. Fizika, kémia: Magába nyelő; a fizikai-kémiai tulajdonságainál fogva energiát, fényt, gázt vagy más anyagot befogadó, magába szívó (anyag).

Az abszorbens anyagnak a befogadott fénytől megnő a hőmérséklete. Az abszorbens aktív szenet gázálarcokban használják.


2. Műszaki: Folyadékot magába szívó (anyag), ami a szerkezeténél fogva felveszi a vele érintkezésbe kerülő folyadékot, párát vagy nedvességet.

A papír abszorbens anyag. Vannak olyan természetes szálú szövetek, amelyek abszorbens tulajdonságuk miatt nyáron is kellemes viseletek.


3. Műszaki: Erőt csillapító; túl erős és ártalmas külső hatást csökkentő.

A vonat ütközőjének abszorbens hatása csökkenti az egymásnak lökődő kocsik erejét. Az autókon a lökhárító abszorbens feladatot lát el, amikor csillapítja az ütközések hatását, és ezzel védi a kocsit és az utasokat.


Eredet [abszorbens < latin: absorbens (elnyelő, felszívó) < ab- (el; határozói előtag I.) + sorbeo (elnyel) < görög: szorfeo (hörpint, szürcsöl < hangutánzó)]


Lezárva 7K: 2015. április 20., 18:44
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)