Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Abszorbeáló szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2016. szeptember 16., 20:58-kor történt szerkesztése után volt. (Visszaállítottam a lap korábbi változatát: Operátor (vita) szerkesztéséről Paloca szerkesztésére)
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

abszorbeáló (melléknév)

1. Magába nyelő (anyag, jelenség, megnyilvánulás), amely fizikai-kémiai tulajdonságainál fogva energiát, gázt, fényt vagy más elektromágneses hullámokat fogad be, szív magába.

Az energiát abszorbeáló anyagnak megnő a saját energiája. A gázokat abszorbeáló aktív szenet gázmaszkokban használják.


2. Anyagot felszívó (élőlény, szerv), amelybe a külvilágból különböző gázok, folyadékok és szilárd anyagok kerülnek, jutnak be a gyökereken, a kültakarón, illetve a bőrön vagy tápcsatornán át.

A talajból tápanyagot abszorbeáló gyökerek éltetik a növényt. Az egészségesen abszorbeáló bélflórájú ember jól hasznosítja a táplálékot.


Eredet [abszorbeáló < abszorbeál + -ó (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)