Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ábécérend szó jelentése

A lap korábbi változatát látod, amilyen Zsoltti (vitalap | szerkesztései) 2014. március 26., 16:38-kor történt szerkesztése után volt.
(eltér) ← Régebbi változat | Aktuális változat (eltér) | Újabb változat→ (eltér)

ábécérend, ábécé sorrend (főnév)

1. Betűk sorrendje; betűk bevett, szokásos sorozata, egymásutánja, amely biztosítja azt, hogy a szavakat vagy neveket gyorsan megtaláljuk, illetve egyfajta rendezettséget kapjunk ennek segítségével.

A szójegyzéket ábécérend szerint készítik el. Az ábécérend segít megtalálni a szakkifejezéseket egy szótárban.


2. Kezdőbetűk szerinti elrendezés. Szótárakban, lexikonokban, névjegyzékekben az a keresést megkönnyítő elrendezés, amellyel a szavak, illetve nevek a kezdőbetűnek ábécé szerinti sorrendjében, azon belül a második, majd harmadik és így további betűnek ugyanilyen sorrendjében vannak elhelyezve; ábécérendben készített szótár, könyv.

Az osztálynaplóban a tanulók nevei ábécérendben találhatók. Az ábécérend szerinti szótárban könnyű megtalálni az keresett szót. Az ábécérendben sokszor nem tesznek különbséget a rövid és hosszú magánhangzók között, így például az A és Á kezdetű szavak együtt találhatók meg.


Eredet [ábécérend < ábécé + rend]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)