Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Valóság szó jelentése

valóság (főnév)

Earth.jpg

1. A létezők összessége; elsősorban a fizikai világ, a benne rejlő összes lehetőséggel és kapcsolattal együtt. A valóság mindaz, ami bizonyos formában akár a fizikai világhoz kapcsolódóan, akár nem, de létezik, megvan vagy végbemegy, történik. A valóság a létező dolgok, történések, hatások szerves egységbe tartozó összessége.

A valóság nagyon messzire terjed. Valóság az is, ami a legtöbb ember számára igaz.


2. Érzékelt környezet; a világ egy része, amilyennek egy személy pillanatnyilag látja a hangulatának és korábbi megfigyeléseinek befolyása alatt.

Az ittas vezető más valóságot látott, ezért lehajtott az útról. A valóság nagyon nyomasztó és reménytelen volt a koldus számára, pedig gyönyörűen ragyogott a tavaszi napsütés.


3. Egy jelenség teljes megnyilvánulása, ahogy azt érzékelni lehet.

Amikor megértette a kialakult helyzetet, akkor az a maga teljes valóságában megmutatkozott előtte. A valóság pontos érzékelése elengedhetetlen a jó döntéshez.


4. Igaz állítás; a tényállás helyes megállapítása.

A valóság mindig az alapján áll össze, amikor kiderül, mi is történt ott és akkor. A nyomozó közel járt már a valósághoz: jól tudta, hogy mindjárt előkerül a tettes.


Eredet [valóság < való (főnév) + -ság (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 21 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)