Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Végső szó jelentése

végső (melléknév)

1. Teljes folyamatot lezáró utolsó, ami után már nincs semmi más rákövetkező, nincs további. A múltbeli kezdettől a legtávolabbi; minden mást követő.

A végső csatára sorakoztak fel az egymással szemben álló seregek. Minden katona és parancsnok tudta, hogy ez lesz a végső ütközet.


2. Filozófia: Amin minden más alapul; ami mindent befolyásol. A legkorábbi egy sorban, legelső egy folyamat vagy történéssorozat során, amihez visszafelé haladva eljutunk. Ez volt az egész kezdete, amely előtt nem volt semmi létező, semmi megtehető vagy megszerezhető.

A végső igazság felé halad a tudásszomja hajtotta ember. A gondok végső megoldását magadban találod meg. A végső forrás egyfajta „nincs ki nézzen”, „nincs hol érzékeljen”, „nincs tovább okozás”, és „nincs okozott hatás” állapot jellemzője.


Eredet [végső < vég + -ső (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)