Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Város szó jelentése

város (főnév)

Town2.jpg

Sűrűn lakott település. Kizárólag az ember életkörülményeinek megfelelően kialakított, önálló jogállással rendelkező, magasan szervezett, központosított élőhely. A itt élőknek a szolgáltató- és késztermékeket előállító ipar, a kereskedelem és az államigazgatás területe (az igazságszolgáltatás és a kormányzati szervek különféle szintje) ad munkát.

A Földön már kilencezer évvel ezelőtt is voltak városok. Ma már több milliósra duzzadó városok lepik el a bolygót. Sokszor már maguk a városok is összeérnek bizonyos sűrűn lakott területeken, például Németországban a Ruhr-vidéken.


Eredet [város < ómagyar: város < ősmagyar: váras (város) < urr, ur (város) < dravida: ur (vár, város) < szanszkrit: oru (hely)]






WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)