Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Vágy szó jelentése

vágy (főnév)

Desire.jpg

1. Gyenge szándék, tettek nélkül; kellemetlen belső érzés olyan cél elérésének igénye miatt, amiért az illető nem tesz semmit a puszta kívánáson, erőtlen akaráson kívül, mivel nincs meg hozzá a kellő tudása.

Hiábavaló a szépséges hölgy vágya a fehér lovon érkező lovagra, ha még csak egy mosollyal, egy szóval sem jelzi, hogy őrá vár. A kislány nagy vágyat érzett egy pónilóra.


2. Erős kívánság; hiányérzet kielégítésére törekvő erős sóvárgás. Ez lehet akár megrögzött is, és ebben az esetben nem tekinthető épelméjűnek, de lehet teljesen elfogadható mértékű is, amikor az egyén vagy a körülötte élők javára, életük segítésére irányul.

A birtoklásvágy hajszolta bele abba a helyzetbe, hogy elhanyagolja a családját. A szűnni nem akaró tudásvágy hajtotta a kutatót az élet teljesebb megértésére.


3. Nemi, érzéki kívánság, szerelmi szenvedély.

A vágy hajtotta őket egymás karjaiba. Nehéz volt saját vágyának ellenállnia, mikor barátja csinos feleségét meglátta.


Eredet [vágy < ómagyar: vágy < ősmagyar: vógya, vaugha, vajha (vágy) < dravida: vendu, vél, véttal (vágyik, kíván)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)