Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tudós szó jelentése

tudós (melléknév)

Scientist.jpg

1. Tudománnyal foglalkozó (személy), aki szakterületén jól képzett, ott működő megoldásokat képes kidolgozni.

Jedlik Ányos, a villanymotor feltalálója tudós gimnáziumi tanár volt Győrben, majd 1826-ban szódavizet állított elő, és tervei alapján épült fel az első szikvízüzem. A kulturális miniszter tudós nőket javasolt kormánykitüntetésre.


2. Egy tudománnyal foglalkozó személyre jellemző (gondolkodásmód, kijelentés), vele kapcsolatos (dolog), rá illő (gesztus, viselkedés), általa alkotott (mű).

A tanár szemüvegén keresztül tudós arccal nézett a diákjaira. A tudós hozzáállás része a vélemények és feltételezések tényleges kipróbálása.


3. Régies: Tudományt tárgyaló (könyv, mű), tudomány által használt (kifejezés, nyelv), amely a tudást közvetíti, ismerteti, tudománnyal foglalkozik.

A könyvtár polcain tudós könyvek sorakoztak. A középkor tudós nyelve a latin volt. A televízióban régebben több tudós műsor volt.


4. Népies, régies: Különleges tudásba beavatott (személy), aki jól tájékozott, és része van benne.

A nagymama igazi tudós asszony volt a sütés-főzés dolgában. A tudós varga különlegesen varrt csizmáinak híre messze földre elterjedt.


Eredet [tudós < tud + -ós (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 109 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)