Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tanulás szó jelentése

tanulás (főnév)

Study.jpg

Új tudnivalók megértése, elolvasása, megfigyelése és begyakorlása, hogy utána használhassuk.

A tanulás csak akkor vezet tudáshoz, ha pontos megértéssel párosul. A tanulás csak akkor eredményes, ha azt alkalmazás követi. Az igazi tudáshoz vezető tanulás az élet jobbítására használható. A tanulás akkor a leghatékonyabb, ha azt saját magunk elhatározásából tesszük, nem pedig más kedvéért.


Eredet [tanulás < tanul + -ás (főnévképző)]


További részletezés

Amikor egy személy tanul, akkor új adatokra, ismeretekre helyezi a figyelmét, és ezeket megérti, elsajátítja: összekapcsolja a korábbi hasonló ismereteivel, megfigyeléseivel, tapasztalataival. Ezt azért teszi, mert még nincsenek meg neki ezek az ismeretek, és ezeket saját döntése alapján hasznosnak tartja, és a jövőben problémák megoldására akarja felhasználni.

Ezt azért is teheti, mert számára azt egy tekintély – akire ő hallgat – előírta, bizonyos szempontból azokat az ismereteket kívánatosnak, hasznosnak, alkalmazhatónak tartja.

Az ismeretszerzés történhet közvetlen megfigyeléssel, a megszerzett ismeret önálló kiértékelésével, a megismerendő tárgyról szóló szövegek elolvasásával, az anyaggal kapcsolatos kérdezéssel, az így megszerzett ismeretek begyakorlásával. Ez az eredményességről szóló megfigyelései alapján új döntések hozását jelenti a saját jövőbeli működésére vonatkozóan. Az ismeretszerzés történhet egy tekintélytől megfogadott tanácsok, minták alapján, az általa adott betanításon keresztül, vagy saját megélt tapasztalatok útján.


Lezárva 7K: 2010. július 15., 10:33
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)