Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tamil szó jelentése

tamil (melléknév)

Tamil2.jpg

Ősi klasszikus indiai nyelvcsalád; a dravida nyelvek közül fennmaradt legjelentősebb nyelvcsoport. A tamil a szanszkrit mellett (annak távoli rokonaként) az egyik legjelentősebb ősi élő nyelv Indiában. Mára sokat változott és 24 nyelvvé alakult. Egykor Ázsia és India jelentős részén használták, de még ma is 50 millióan beszélik, főleg Dél-Indiában és Srí Lankán. (Az ábrán piros szín jelzi.) Az írástudó tamil (dravida) népeken keresztül sok bölcsesség, közmondás (és emiatt szó is) eljutott hozzánk az ősi tanításokból. Közel 3000 szó és sok nyelvtani egyezés jelzi rokonságunkat.

A tamil (dravida) népekkel való érintkezésünk az jóval az ősmagyar (finnugor, szkíta, hun stb.) kor előtt Közép-Ázsiában volt.

Ugyanebből a forrásból táplálkozott sok más nép kultúrája is (török, tatár, mongol, mandzsu, a "finnugornak" nevezett népek mindegyike, stb.), ezért jelentős hasonlóság fedezhető fel e nyelvek és a magyar között. Ezek azonban többnyire párhuzamosan változtak a magyar nyelvvel, vagy éppen a magyarból vettek át szavakat, nem pedig forrásnyelvei a magyarnak.

A tamil nyelvet még ma is beszélik. A tamil nyelv tartalmaz szanszkrit szavakat is. A magyarban vannak tamil eredetű szavak is.


Eredet [tamil: tamiza < dramila < dravida (ősi nép, amely egykor Ázsia jelentős részét lakta)]


Figyelem: A szótár szerkesztői a szavak eredetével nem kívánnak állást foglalni a magyar nép származásáról. Kijelentéseink csakis a szavak korábbi jelentéseire vonatkoznak. A szavak átvételével nem váltunk automatikusan a másik nép részeivé, mint ahogy ma sem válunk angollá vagy latinná, ha angol vagy latin szavakat használunk a nyelvünkben.

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)