Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Tömeg szó jelentése

tömeg (főnév)

Happen.jpg

Sok rész együtt, amely nagy számban, szorosan együtt levő darabok, részecskék, egyedek összessége, dolgok halmaza.

A nagyváros épületeinek tömege először furcsa egy vidéki embernek. Csúcsforgalom idején járművek tömege lepi el az utakat. A mérkőzés végén a stadionból kiáramló tömeg ellepi a közeli utcákat.


Eredet [tömeg < töm + -eg (főnévképző)]

További részletezés

1. Az anyagi valóság elrendezése a világban, amely az érzékszerveken keresztül érzékelhető, és aminek a képe képzeletünkben megjelenik, amikor egy elgondolást meg akarunk valósítani.

A tömegek viselkedésével a fizika foglalkozik. A utasszállító óriásgép tömegének levegőbe emeléséhez nagyon erős hajtóművek kellenek.


2. Fizika: Egy test anyagmennyiségének a mértéke, amely a test tehetetlenségét, egy a rá ható vonzerők nagyságát szabja meg.

Ugyanaz a tömeg más-más bolygókon más-más súlyú. A tömeg egysége a gramm.


3. Felismerhető forma; egy látható tárgy vagy érzékelhető dolog, amelyről tudjuk, hogy milyen cselekvéssel milyen hatáshoz lehet felhasználni.

Nehéz úgy tanulni, ha nincs ott előtted a tömeg, amiről tanulsz. A szobor elképzelése már megvan a fejemben, de a tömegét még el kell készíteni.


4. Nagy mennyiség, amely együtt van különálló, elkülönülő anyagokból, tárgyakból, állatokból.

A bolyban hangyák tömege szorgoskodik. A könyvtárban könyvek tömege van a polcokon.


5. Összegyűlt emberek sokasága. Egy helyre összehívott, vagy egy helyen alkalmilag összeverődött emberek gyülekezete, amelyre könnyen ráragad a benne levő, rá ható hangadók véleménye, szándéka és felszító hangulata.

Nemzeti ünnepeinken a tömeg az egyik helyről a másikra vonul. A tömegben az ember átveszi annak hangulatát. Az új áruház nyitására beharangozott árengedmények miatt jókora tömeg gyűlt össze, és egyre türelmetlenebb lett.


6. Átvitt értelemben: Dolgok sokasága, általában bármiből nagy mennyiség.

A könyvelő ránéz a sok számlára, és látja, hogy még a munka tömege vár rá. Az érzelmes film láttán a nézőket elönti az érzések tömege.


7. Átvitt értelemben: Hétköznapi emberek sokasága, amelyet a szellemi vagy erkölcsi tekintetben nem kiemelkedő, kevésbé igényes, de számbelileg többségben lévő emberek alkotnak.

A kereskedelmi televíziók a tömeg ízlésének megfelelő szórakoztatást nyújtanak. Aki több tízezres példányszámot akar elérni, az a tömegnek szánja a könyvét.


8. Átvitt értelemben: Az alkalmazottakból álló dolgozó nép, mint a társadalom legnagyobb rétege. (Rendszerint többes számban használva.)

A tömegek hangulatát a média befolyásolja. A kormány szeretné elkerülni, hogy a tömegek az utcára vonuljanak.


9. Katonaság: Zárt katonai alakulat, egységként mozgó hadrend.

A gyalogság tömegben vonul az úton. Az ezredek külön tömegeket alkotva foglalják el helyüket a csatatéren.


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Hagyatéki tömeg – (Jogi: az elhunyt örökösökre maradó egész vagyona).


Kritikus tömeg – (a.) Fizika: atomfizikában az a tömeg, amely elérése után a radioaktív anyagban beindul a láncreakció; b.) Szociológia: egy csoport, közösség méretének az a mértéke, amelyet elérve az már képes megváltoztatni más személyek, közösségek magatartását, szokásait).


Tehetetlen tömeg – (Fizika: anyagmennyiség, amelyre hat egy mozgási állapot változása).


Lezárva 7K: 2012. május 10., 14:55
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)