Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Téveszme szó jelentése

téveszme (főnév)

Desire 2.jpg

1. Szleng: Hibás elgondolás; az igazságtól eltérő, de félreértés miatt elhitt hamis elképzelés, gondolat.

A tanulónak az volt a téveszméje, hogy a múmiák Egyiptomban élnek. Az emberek abban a téveszmében hisznek, hogy a politikusok becsületes, szavahihető emberek. A vénasszony téveszméje az, hogy egyszer majd repülhet a seprűjén.


2. Szleng: Beteges elgondolás; működésképtelen, észszerűtlen elképzelés vagy érzés, ami teljesen leköti a figyelmet. Az ilyen gondolat használója kényszeresen, bármi áron ragaszkodik ehhez, az ellentmondó tények ellenére is. Ez a gondolat megakadályozza, hogy a személy megvizsgáljon, megértsen vagy alkalmazzon bármilyen igaz adatot, tényt, elképzelést.

Az őrült téveszméje az volt, hogy mindenki meg akarja ölni, ezért folyton rettegett. Nem nevezhető tudósnak az, aki állandóan csak egy téveszméje bizonygat, és nem hajlandó megvizsgálni az annak ellentmondó tényeket.


3. Szleng: Tiltott gondolat; egy egyház vagy politikai szervezet hivatalos tanításával ellenkező nézet, vélemény, állítás.

Betiltunk minden könyvet, ami téveszméket hirdet! Az egyház évszázadokon át üldözte a téveszméket terjesztőket.


Eredet [téveszme < tév- (melléknévi előtag) + eszme]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)