Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szorong szó jelentése

szorong (ige)

1. Nehezen fér el egy szűk helyre beszorulva, összezsúfolva több élőlény, tárgy, dolog.

A megtelt villamoson szoronganak az utasok csúcsforgalomban. A teherautón vágóhídra vitt disznók szoronganak. A konzervdobozban haldarabok szoronganak.


2. Átvitt értelemben: Tartósan fél és rágódik egy fenyegető veszélyen, problémán vagy megoldhatatlan helyzeten, ami emiatt rossz hangulatot eredményez; még ismeretlen veszély vagy kínos bizonytalanság, lelki feszültség nyomasztó hatása köti le figyelmét; aggodalmaskodik.

A vállalati dolgozók azon szoronganak, hogy lesznek-e újabb elbocsátások. Az asszony szorong, hogy lesz-e elég pénz a csekkek befizetésére.


Eredet [szorong < ómagyar: szorong < ősmagyar: szorong < dravida: surungu (szorong, összeszorul) < surukku (szurdok, szoros) < suram („nehéz út”)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)