Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szolgáltató szó jelentése

szolgáltató (melléknév)

Service.jpg

1. Felmerült szükségletet kielégítő (szakmai munka) értékarányos cserén keresztül, amelynek során a kezelendő helyzethez illő technológia alkalmazásával elért eredmény kielégíti a megjelölt igényt.

A csodás frizurákat szolgáltató fodrász munkája méltán vívott ki elismerést. Az ügyfél meghibásodott személygépkocsiját gyorsan és szakszerűen megjavították, így ezt a szolgáltató szervizt az ismerőseinek is ajánlani fogja.


2. Átvitt értelemben: Egy alapul szolgáló dolgot, előzményt előidéző, létrehozó (tevékenység) azért, hogy az további folyamathoz vezessen.

A nyomozó addig-addig csűrte-csavarta a kérdéseket, míg a gyanúsított elég okot szolgáltató válaszai alapján a rendőrségen tarthatta őt pár napig. A tanár a hazugságon kapott tanuló példát szolgáltató esetét használta fel az osztály többi tanulójának okulására.


3. Szleng: Anyagi előnyt biztosító (tevékenység, intézkedés) egy személy vagy csoport számára.

A kártérítést szolgáltató alperest a bíróság kötelezte fizetésre a kártalanítási perben. A társadalombiztosítást szolgáltató támogatásokra minden járulékfizető jogosult.


4. Szleng: Egy ügyet, dolgot megfelelő személyhez, helyhez juttató, kívánt célra fordító.

Az ügyfél a személyes adataiban történt változás megadásával eleget tett a törvény szerinti adatszolgáltató kötelezettségének. A küldeményeket címzetthez szolgáltató postás naponta végzi a munkáját.


Eredet [szolgáltató < szolgáltat + -ó (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)