Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szipolyoz szó jelentése

szipolyoz (ige)

1. Rendszeresen zsarol egy személyt; sorozatosan pénzt csikar ki tőle.

A léha fiatalember a szüleit szipolyozza ahelyett, hogy tisztességes munkája lenne. A zsaroló egyre több pénzzel szipolyozza a megzsarolt szerencsétlent.


2. Kizsákmányol egy másik személyt, közösséget; előnyös helyzetével, erejével visszaélve minden javától, erejétől megfoszt, kizsarol, kiuzsoráz egy másik embert, népet, közösséget.

A gyarmatosítók szipolyozták a meghódított országot. A feudalizmus koráról azt tanították, hogy a földesúr szipolyozta a jobbágyait, de a mai helyzet sokkal rosszabb.


3. Átvitt értelemben: Termőképességétől megfoszt egy földterületet, szántóföldet, ahol rablógazdálkodást végez.

Az ember műtrágyával próbál még több termést elérni, miközben szipolyozza a termőföldet. A "bio" növénytermesztés nem szipolyozza a földeket.


Eredet [szipolyoz < középmagyar: szipoly (gubacslégy, nedvet szívogató rovarfaj) + -oz (igeképző)] < szív (ige) + -oly (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)