Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szerelem szó jelentése

szerelem (főnév)

Relationship.jpg

1. Erős vonzódás. Alapvetően férfi és nő között nemi vonzalmon alapuló erős lelki és testi vonzalom, amely főleg a szeretett személy iránti vágyakozásban, a hozzá való ragaszkodásban, az ő eszményítésében és az érte való odaadásban nyilvánul meg.

A házastárs életében hol fellángolt a szerelem, hol lelohadt. Az európai társadalomban szerelemből nősülnek a férfiak.


2. A szeretett lény. Az a férfi vagy nő, aki iránt az ellenkező nem képviselője erős testi és lelki vonzalmat érez.

Szerelmem minden nap felhív és ajándékokkal kedveskedik nekem. A lány egész nap a szerelme hívását várta.


3. Kapcsolat, viszony, amely erős testi és nemi vonzódáson alapul.

Viharos szerelmük bearanyozta a férfi napjait. Az első szerelem mindenki életében erőteljes nyomokat hagy. Az apáca (miután bűnös szerelme kiderült) elhagyta a kolostort.


4. Szeretkezés. Egyik vagy mindkét fél érzéki vágyainak nemi érintkezéskor való kielégülése.

Thaiföldön gyakori a megvásárolható szerelem. Az ifjú nem hiába kereste a szerelmet: gyorsan rátalált egy hölgy ágyában.


5. Szeretett tevékenység, személy vagy tárgy. Olyan tevékenység, amelyet szenvedélyesen űzünk. Olyan személy vagy tárgy, akihez, amelyhez erősen, szeretettel vonzódunk.

Bár Kafka pályafutása kezdetén egy biztosítótársaságnál dolgozott, igazi szerelme az írás volt. Boldogok azok az emberek, akik szerelmüknek élhetnek és meg is tudnak élni belőle. Az ő szerelme a színház, azért él-hal.


6. Görcsös ragaszkodás az adott dologhoz, amitől semmilyen körülmény közt nem akar megválni.

Ne a pénz szerelme alapján válassz magadnak hivatást, mondogatta kislánykoromban nagypapám. A nemes, de szegény nő a vagyon szerelme miatt hozzáment egy nála jóval idősebb, számára nem vonzó férfihoz.


7. Régies: Szeretet. Gyöngéd ragaszkodás, erős, önzetlen vonzalom egy személyhez vagy dologhoz.

Az író nem tudott sokáig külföldön maradni, annál jóval erősebb volt a hazája iránti szerelme. A gyermek számára nélkülözhetetlen anyja szerelme.


Eredet [szerelem < szer(et) + -elem (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 73 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)