Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Személyiség szó jelentése

személyiség (főnév)

Character.jpg

1. Egyéni jelleg; egyéni tulajdonságok, amelyek megkülönböztetnek minket a többi embertől. Lelki, jellembeli tulajdonságok és szellemi értékek összessége, amelyeket egy ember a környezete felé mutat. Ez magában foglalja saját gondolkodását magáról és másokról, illetve azt, ami megkülönbözteti őt minden más személytől. Benne van az illető reagálása a körülötte lévő dolgokra, az érzelmi szintje, hozzáállása másokhoz, a felelősségvállalási képessége, vagy éppen felelőtlensége. A személyiség az illető neveltetésétől, tapasztalataitól, képzettségétől, és attól is függ, ahogyan vele mások bántak.

Különböző személyiségünk van. A személyiség javítása az életről szóló megfelelő oktatással elérhető. A személyiséget annak kiteljesedése felé, és nem korlátozásokkal, büntetésekkel kell nevelni.


2. Széles körben ismert ember, akit jól ismernek főleg a rádióból, televízióból.

A műsorvezető egy televíziós személyiség. A színészek álma, hogy népszerű személyiségek legyenek.


Eredet [személyiség < személy + -i (melléknévképző) + -ség (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)