Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szatíra szó jelentése

szatíra (főnév)

1. Szórakoztató műfaj, főleg írás, amely az emberi gyengeségeket irónia és gúny révén nevetségessé teszi, hogy jobb megértést adjon ezekről és rávezessen megoldásra.

A szatíra a vidám hangvétele miatt népszerű. A szatíra eszközével sok olyan igazságot ki lehet mondani, amit másképp nem tűrne ez az uralkodó rendszer. A forradalom leverése után a szatíra ostorával vágtak vissza az írók.


2. Irodalom: Gúnyos hangú költemény, illetve költészeti műfaj, amelyben a költő korának társadalmát, embertípusokban megszemélyesített jellegzetes hibáit, a visszás politikai és közéleti állapotokat pellengérre állítja és a gúny fegyverével támadva, erkölcsi megsemmisítésükre törekszik.

A szatíra római eredetű műfaj. A szatíra ábrázolási módszerei között szerepel az ábrázolt dolgok arányainak megváltoztatása, a kicsinyítés, a nagyítás, a túlzás.


3. Irodalom, film, színház: Gúnyos hangú mű, amely a szórakoztató műfajhoz hasonlóan a társadalmi, politikai állapotok gúnyos rajza.

A „Ponyvaregény” című film egy szatíra. A filmbeli szatíra más színészi játékot kíván, mint a más műfajú film. A néző nem mindig nevet a szatíra jelenetein. Karinthy Frigyes „Az így irtok ti” című művében a magyar irodalmi alakok szatíráját írta meg.


4. Irodalom: Ostorozó gúny különösen irodalmi műben, filmben. Gúnyolódó természet, jelleg.

Mikszáth Kálmán humora szatírával vegyül. Eötvös József: „A Falu jegyzője” című művében is van szatíra, amely a vármegyerendszert gúnyolja ki.


Eredet [szatíra < latin: satira (szatíra, vegyes versek) < satura (egyveleg < vegyes tál) < satur (jóllakott) < satis (elég)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)