Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szabály szó jelentése

szabály (főnév)

Rule.jpg

1. Viselkedést megszabó rend, amely szokásokban élő vagy írásban rögzített alapelv. Ez megszabja, meghatározza az ember magatartását, viselkedését, társasági eljárásának módját.

Az udvariassági szabályok betartása a jó modor alapja. A szabályokat már gyerekkorunkban megtanuljuk. A szabályok betartását joggal várjuk el egymástól.


2. Rendet meghatározó utasítás, amely egy gyakorlati tevékenység, cselekvési mód, ügykezelés menetét határozza meg.

A szabályok szerint kell beadni a hivatalba a kérvényt. Az ügyintézés a szabályok betartásával kiszámítható időn belül hozza meg a döntést az ügyben.


3. Tapasztalati törvényszerűség, amely sok hasonló eset alapján a természet rendjéből, tapasztalati tényekből elvont rendszerező elv, vagy egy tevékenység számára irányító erejű megállapítás; általános elméleti vagy gyakorlati tudományos igazság.

A fizikai képletek szabályokat fejeznek ki. Az egyik számtani szabály meghatározza a művelet sorrendjét abban az esetben, ha nem használunk zárójelet.


4. Nyelvtan: Egyetértésen alapuló rend, amely meghatározza egy nyelv használatát, a szavak helyesírását, a mondatalkotás módját.

A nyelv szabályait az iskolában nyelvtanórán tanítják. A nyelvi szabályok a nyelvhasználat változásával módosulhatnak: például régen az igékhez kapcsolódó igekötőket különírták a szótól, ma pedig egybeírjuk őket.


Eredet [szabály < szab + -ály (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 48 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)