Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szóda szó jelentése

szóda (főnév)

Soda.jpg

1. Mesterséges szénsavas víz, amely meghatározott arányú, nagy nyomású széndioxiddal telített ivóvíz.

A citromlét gyakran keverik szódával. A szódát ma szénsavas ásványvíznek nevezik. A pohár szódában sűrű buborékok szállnak fel.


2. Kémia, vegyipar: Fehér por vagy színtelen kristály, vízben könnyen oldódó, oldatában lúgos hatású só, amit főleg a szappan- és üveggyártásban használnak; nátrium-karbonát; lúg, mosószóda, sziksó, szik.

A szóda vizes oldata oldja az alumíniumot. A talajban levő sok szóda terméketlenné teszi a területet. A szódát mosásra is használják. A mosóporokba kevernek bizonyos mennyiségű szódát is.


3. Kémia, vegyipar: Fehér por, savat megkötő hatású nátriumvegyület; enyhén lúgos, vízben jól oldódó só; szódabikarbóna, nátrium-hidrogénkarbonát.

Akinek megfekszi az étel a gyomrát, egy kiskanálnyi, vízben feloldott szódát iszik meg. A szódát tésztába is beleteszik, hogy megsülve lazább legyen a tészta.


Eredet [szóda < olasz: soda (szóda, nátriumsó) < sodo (szilárd) < latin: solidus (kemény)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés





WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)