Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szócikkíró szó jelentése

szócikkíró (főnév)

Translator.jpg

1. Egy szótár szócikket megíró személy, aki felelősséget vállal a szócikken belül megírt meghatározásokért, a szócikk érthetőséért.

A legtöbb szótárt sok szócikkíró készíti. A szócikkírónak a szó minden jelentését pontosan ismernie kell, mivel mások megértése az övén múlik. A szócikkíró példamondatai segítik a jelentés megértését.


2. Szótárírást segítő személy, aki egy szócikk egy vagy több meghatározását részben vagy egészben megírja.

A szócikkíró munkáját a főszerkesztő átnézi. A szócikkíró egy új jelentést ír a szócikkhez.


Eredet [szócikkíró < szócikk + író]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>


Szócikkíró lehet bárki, aki meg szeretné osztani másokkal a saját maga által megértett szavak sajátként megfogalmazott jelentését.

Nagyon fontos, hogy ne idézzen más, szerzői joggal védett műből. Ez ellentétes volna a WikiSzótár.hu és az idevonatkozó törvények iránymutatásaival.

Szócikkíró lehet, aki regisztrálta magát a WikiSzótár.hu honlapon, és ezzel elfogadta a szerzői jogokkal kapcsolatos feltételeket.


A szócikkíráshoz több oldalunk is segítséget nyújt.

A szótár használatáról, kezeléséről általános segítséget találsz a felül, középen lévő "Segítség" fülre kattintva.

Az új szócikk megnyitásához írd be az új szót felül a "Keresés" mezőbe, aztán nyomd meg a "Keresés" gombot vagy az Entert. Kattints rá az "Itt készíthetsz egy új szócikket ezen a néven" piros feliratra. Megjelenik egy formai segédlet, amit használni kell. Az így beírt szócikk aztán a főszerkesztők - adminisztrátorok - vizsgáló szeme elé kerül, akik elvégzik a szükséges változtatásokat, hogy a szócikk illeszkedjen a WikiSzótár.hu megjelenéséhez és minőségi követelményeihez. Ekkor általában védetté is válik a szócikk, azaz még az eredeti beírója sem változtathat rajta. Erre azért van szükség, hogy lehetőleg ne kerülhessenek be megmásítások vagy ferdítések a beírt és így jóváhagyott szócikkekbe.

Ha bárkinek egy védett lappal kapcsolatban van észrevétele, a lap alján kattintható Jegyzet lapon természetesen továbbra is lehet helyesbítést, változtatást kérni. Ez eljut a főszerkesztőkhöz, akik mérlegelni és használni fogják a beírtakat.

A szótárban már szereplő szavak listáját a jobb felső sarokban lévő Tartalom fülre kattintva nézheted meg.

Az elérhető, forrásmunkaként felhasználható szótárak listáját megtalálod az értelmező szótár oldalon. (Ne idézz belőlük: értsd meg és magad fogalmazd meg a szavak jelentését - lehetőleg még jobban.)

A szavakat a hivatalosan kiadott szótárak, szabályok szerint írd helyesen!

Ne feledd, hogy a meghatározások feladata, hogy részletesen kifejtsék a szó jelentését, ezért nem szabad abban bízni, hogy "ezt úgyis mindenki tudja", hanem pontosan körül kell írni még az ismert szavak jelentését is. Kerüld a "valaki/valami" használatát, mivel ez csak egy általánosítás, és az olvasó nem tudja, hogy ki vagy mi lehet az a valaki vagy valami. Keress jellemző példákat, és írd meg pontosabban, hogy miről beszélsz.

Az ideális meghatározások, szócikkek felépítését, részeit a szócikk leírásában találod meg.

Szintén a szócikk írja le tájékoztatásként a háttérszínek jelentését, használatát is. (A háttérszínek használata főszerkesztők feladata, akik véglegesítik a szócikkeket.)

Az ábrák, képek feltöltéséhez a lapok alján, középen lévő "Fájl feltöltése" funkciót használhatod. Ebben a "Tallózás" gombbal keresed meg a fájlt, majd a Fájl feltöltése gombbal töltöd fel. Csak jogtiszta, szabadon felhasználható képeket tölts fel!

A példamondatok nagyon fontosak a szócikk megértéséhez, ezért ennek elveit is érdemes érteni!

Ha egy szónak több jelentése is van, akkor ügyelj arra, hogy a ritka, régies, és specializált (tudományos, sport, orvosi, jogi, slang stb.) jelentések a meghatározások sorának végére kerüljenek. Ez azért szükséges, mert ezeket sokkal ritkábban keresik egy szótárban, mint a szokásos jelentéseket.

Ha egy átirányító lapot akarsz létrehozni, akkor annak is érdemes ismerni a módját.

A rejtett szövegrészek elkészítése és korrekt használata nagyban megkönnyítheti a szótár felhasználóinak dolgát.

Jó munkát, és sok hasznosan eltöltött órát kívánunk!Lezárva 7K: 2010. július 14., 15:21Itt az Ön publikációjának a helye!

Ha szeretne PR cikket elhelyezni a szótár oldalán, akkor ezt jelezze a szerkesztőségünknek a wikiszotar (kukac) wikiszotar.hu címen.


Segítsünk a gyermekeinknek!

Segítsünk a gyermekeinknek!

Az utóbbi időben egyre inkább divattá vált az, hogy hibáztatjuk a tanárt. Aki aztán hibáztatja a szülőt. Vagy épp a gyereket. Esetleg a szülő hibáztatja a gyereket. Vagy a gyerek mindkettejüket…

Már követni is nehéz.

Persze, vannak ügyetlen és fásult pedagógusok. Vannak idegesítő szülők. Vannak gyengén haladó vagy „rossz” gyerekek.

De az semmiképpen sem a nyerő pozíció, ha egymásra mutogatunk és egymást hibáztatjuk.

Akkor ki a hibás? Kinek a felelőssége?

Nézzünk egy kicsit mindezek mögé.

Mit találhatunk a szülői oldalon?

Nincs elég pénz, sok a munka, sok a fizetnivaló, drága a lakás, hitelt kell fizetni, kevés az idő, kevés a gyerekkel/családdal tölthető minőségi idő, kevés a pihenés, sok a stressz stb.

Mit találunk tanári oldalon?

Gyatra fizetés, rossz tanterv, használhatatlan tankönyvek, hosszas adminisztrációk, pluszmunkák, kiégés stb.

Mit tapasztalunk a gyerek, diák oldalán?

A gyerek talán mindezek áldozata. Túlterhelt, sokszor nem tud tanulni (hatékony módszertan híján), nincs jól, sok esetben nem tudja a fentiek miatt megélni az önfeledt gyerekkorát.

Persze mindig lehet jobban csinálni – ez tény. A tanár lehet türelmesebb. A szülő lehet empatikusabb. A gyerek pedig lehet szorgalmasabb.

Valóban vannak olyan pedagógusok, akik szégyent hoznak a szakmájukra, és nem valók diákok közé.

Valóban vannak olyan szülők, akik nagyon messze állnak attól, hogy mintaanyának vagy mintaapának nevezzük őket.

És valóban vannak olyan gyerekek, akik nagyon rossz lelkiállapotban vannak, gonoszak más gyerekekkel, agresszívek vagy egyszerűen csak nagyon le vannak maradva.

De ezektől a – úgy gondoljuk – ritka esetektől eltekintve mindhárman valahol egy célért dolgoznak. Azért, hogy a gyermek boldoguljon a jövőben.

A tanár is ezt akarja, a szülők is ezt akarják, a gyermek meg pláne, hogy ezt akarja! Még akkor is, ha nem érzi át jelenleg ennek a súlyát.

Ha egy oldalon állunk, akkor miért harcolunk egymással?

Nem kívánunk mélyen belemenni a politika területére, de vessünk egy pillantást azért arra is, hogy maga az oktatási rendszer – sajnos – nem úgy van felépítve jelenleg Magyarországon, hogy az megkönnyítse a tanár, a szülő illetve a gyerek dolgát.

Tudjuk, hogy sok esetben a tanterv olyan követelményeket állít, amelyet sem a tanár, sem a diák nem képes teljesíteni. Ez azt okozza, hogy a tanár csak száguld az anyagban, a gyereknek nincs ideje lépést tartani, a szülő pedig próbál segíteni: felfogad egy magántanárt (ami nem kevés pénz tud lenni) vagy segít ő maga (a munkaideje vagy a pihenőidő rovására).

Tudjuk, hogy a pedagógus szakma túl sok kihívás elé helyezi azokat, akik ezt a pályát választják. Bár már ezerszer túlbeszélt téma, a tanári fizetések sajnos sok esetben nem vonzzák az amúgy tehetséges embereket, vagy épp váltásra kényszerítik azokat, akik már belevágtak, és egyébként szívvel-lélekkel csinálnák.

Tudjuk, hogy olyan rossz tankönyvekre kötelezik az iskolákat, amelyek nem használhatók. Sokszor a gyerek maga nem tud önállóan tanulni belőle.

Egy szó mint száz: ne egymást hibáztassuk!

Lássuk be, hogy egy olyan rendszerben vagyunk benne, amely nem segít minket. Nem tudjuk egyik pillanatról a másikra megváltoztatni, így – egyelőre – hozzuk ki belőle a legtöbbet: együtt, egymást segítve.

Szeretettel:
Alkalmazott Oktatástan
1/469-6517, 70/677-0585
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)