Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Szócikkíró szó jelentése

szócikkíró (főnév)

Translator.jpg

1. Egy szótár szócikket megíró személy, aki felelősséget vállal a szócikken belül megírt meghatározásokért, a szócikk érthetőséért.

A legtöbb szótárt sok szócikkíró készíti. A szócikkírónak a szó minden jelentését pontosan ismernie kell, mivel mások megértése az övén múlik. A szócikkíró példamondatai segítik a jelentés megértését.


2. Szótárírást segítő személy, aki egy szócikk egy vagy több meghatározását részben vagy egészben megírja.

A szócikkíró munkáját a főszerkesztő átnézi. A szócikkíró egy új jelentést ír a szócikkhez.


Eredet [szócikkíró < szócikk + író]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>


Szócikkíró lehet bárki, aki meg szeretné osztani másokkal a saját maga által megértett szavak sajátként megfogalmazott jelentését.

Nagyon fontos, hogy ne idézzen más, szerzői joggal védett műből. Ez ellentétes volna a WikiSzótár.hu és az idevonatkozó törvények iránymutatásaival.

Szócikkíró lehet, aki regisztrálta magát a WikiSzótár.hu honlapon, és ezzel elfogadta a szerzői jogokkal kapcsolatos feltételeket.


A szócikkíráshoz több oldalunk is segítséget nyújt.

A szótár használatáról, kezeléséről általános segítséget találsz a felül, középen lévő "Segítség" fülre kattintva.

Az új szócikk megnyitásához írd be az új szót felül a "Keresés" mezőbe, aztán nyomd meg a "Keresés" gombot vagy az Entert. Kattints rá az "Itt készíthetsz egy új szócikket ezen a néven" piros feliratra. Megjelenik egy formai segédlet, amit használni kell. Az így beírt szócikk aztán a főszerkesztők - adminisztrátorok - vizsgáló szeme elé kerül, akik elvégzik a szükséges változtatásokat, hogy a szócikk illeszkedjen a WikiSzótár.hu megjelenéséhez és minőségi követelményeihez. Ekkor általában védetté is válik a szócikk, azaz még az eredeti beírója sem változtathat rajta. Erre azért van szükség, hogy lehetőleg ne kerülhessenek be megmásítások vagy ferdítések a beírt és így jóváhagyott szócikkekbe.

Ha bárkinek egy védett lappal kapcsolatban van észrevétele, a lap alján kattintható Jegyzet lapon természetesen továbbra is lehet helyesbítést, változtatást kérni. Ez eljut a főszerkesztőkhöz, akik mérlegelni és használni fogják a beírtakat.

A szótárban már szereplő szavak listáját a jobb felső sarokban lévő Tartalom fülre kattintva nézheted meg.

Az elérhető, forrásmunkaként felhasználható szótárak listáját megtalálod az értelmező szótár oldalon. (Ne idézz belőlük: értsd meg és magad fogalmazd meg a szavak jelentését - lehetőleg még jobban.)

A szavakat a hivatalosan kiadott szótárak, szabályok szerint írd helyesen!

Ne feledd, hogy a meghatározások feladata, hogy részletesen kifejtsék a szó jelentését, ezért nem szabad abban bízni, hogy "ezt úgyis mindenki tudja", hanem pontosan körül kell írni még az ismert szavak jelentését is. Kerüld a "valaki/valami" használatát, mivel ez csak egy általánosítás, és az olvasó nem tudja, hogy ki vagy mi lehet az a valaki vagy valami. Keress jellemző példákat, és írd meg pontosabban, hogy miről beszélsz.

Az ideális meghatározások, szócikkek felépítését, részeit a szócikk leírásában találod meg.

Szintén a szócikk írja le tájékoztatásként a háttérszínek jelentését, használatát is. (A háttérszínek használata főszerkesztők feladata, akik véglegesítik a szócikkeket.)

Az ábrák, képek feltöltéséhez a lapok alján, középen lévő "Fájl feltöltése" funkciót használhatod. Ebben a "Tallózás" gombbal keresed meg a fájlt, majd a Fájl feltöltése gombbal töltöd fel. Csak jogtiszta, szabadon felhasználható képeket tölts fel!

A példamondatok nagyon fontosak a szócikk megértéséhez, ezért ennek elveit is érdemes érteni!

Ha egy szónak több jelentése is van, akkor ügyelj arra, hogy a ritka, régies, és specializált (tudományos, sport, orvosi, jogi, slang stb.) jelentések a meghatározások sorának végére kerüljenek. Ez azért szükséges, mert ezeket sokkal ritkábban keresik egy szótárban, mint a szokásos jelentéseket.

Ha egy átirányító lapot akarsz létrehozni, akkor annak is érdemes ismerni a módját.

A rejtett szövegrészek elkészítése és korrekt használata nagyban megkönnyítheti a szótár felhasználóinak dolgát.

Jó munkát, és sok hasznosan eltöltött órát kívánunk!Lezárva 7K: 2010. július 14., 15:21

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)