Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Struktúra szó jelentése

struktúra (főnév)

Operate.jpg

1. Részekből álló szerkezet, amely részegységek a fő feladaton belül kisebb feladatokat látnak el a megfelelő működés és a kitűzött cél folyamatos megvalósulása céljából.

A tudomány először mindig egy struktúrát figyel meg. A tudósok sokszor elkövetik azt a hibát, hogy a struktúrát a működés célja fölé helyezik.


2. Részek együttműködésének módja, ami egy cél megvalósítására vagy egy feladat elvégzésére irányul rendezett, észszerű módon.

Ha egyes részek nem végzik jól a dolgukat, akkor felborul az addig működő struktúra. A jó cégvezető átlátja a struktúrát, és csak ott szól bele az osztályok irányításba, ahol az szükséges az egész működéséhez.


3. Nagy méretű építmény vagy részekre bontható természeti képződmény.

A tengeri fúrótorony egész struktúráját összeszerelve vontatják a tengeren. A hegyvidéki talaj alatt sziklás struktúra fekszik.


Eredet [struktúra < latin: structura (építési mód, szerkezet) < struo (épít, rendez, kigondol)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 100 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)