Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Stressz szó jelentése

stressz (főnév)

1. Lelki feszültséget okozó helyzet, egy személy (vagy élőlény) elleni külső nyomás. Ez a személy célja, törekvése, szándéka ellen ható erőfeszítés, aminek forrását a személy nem ismeri pontosan, ellene nem tud eredményesen védekezni, így az lehengerli őt.

A vállalat vezetője sok stresszt él meg pályafutása alatt. Idomítás közben az idomított állat stresszt él át, így enged a kényszernek, és megcsinálja a mutatványt.


2. Nagy lelki feszültség, amit egy személy (vagy élőlény) elleni külső nyomás okoz. Ez a személy célja, törekvése, szándéka ellen ható erőfeszítés eredménye, a védekezésre képtelen személyt érő lehengerlő állapot.

A hirtelen stressz szívinfarktust is okozhat. A stressz következtében ideg-összeroppanás is felléphet.


3. Folyamatos feszültség, probléma miatti aggódás; egy külső nyomás alatt álló személy vagy élőlény lelkiállapotának jellemző megnyilvánulása, amikor a személy vagy élőlény lehengereltnek érzi magát egy (vagy több) megoldásra váró fontos helyzet, körülmény miatt.

A stressz súlyos betegségek kiváltó oka lehet. Ha megszűnik a stressz, akkor a beteg egy idő után jobban lesz. Az asszony háta fáj a stressz miatt.


Eredet [stressz < angol: stress (stressz, kényszer, feszültség) < latin: strictus (megfeszített) < stringo (feszít, meghúz)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)