Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Siker szó jelentése

siker (főnév)

Advance.jpg

1. Kedvező végeredmény; olyan helyzet, állapot vagy következmény, ami korábbi elvárásainknak tervünk elért céljaként megfelel, és arra tudatosan törekedtünk, szándékunk irányult rá.

A siker még várat magára. A siker kulcsa a kemény munka, és a jó szaktudás.


2. Nagy népszerűséget elért személy vagy dolog. Fontos jellemzője, hogy sokak figyelme irányul rá, és így nagy az ismertsége.

Az esti sorozat továbbra is nagy siker volt, hárommillióan nézték. A világbajnokság közvetítése egyértelmű siker a csatornának, mert milliókat kötött a képernyőhöz. A fellépő művész már a színpadra lépésével maga volt a sikert.


Eredet [siker < ómagyar: siker, süker (siker) < sikerül < ősmagyar: sikerel (megvalósít, foganatosít < kibogoz, kiold) < dravida: sikkaru (kibogoz, problémát megold, akadályt eltávolít)]


Kifejezés

Sikere van nála – (tetszik neki, jó hatással van egy személyre).

A szellemes beszólásai miatt az új kollégának sikere van a nőknél. A jó humorú vezetőnek sikere van a beosztottjainál.siker (melléknév)

Drunk.jpg

Túl sok alkoholtól ittas; mámoros, nem józan (személy, állapot, sajátság).

A teljesen siker autós nem ülhet a kormány mögé. Ilyen siker állapotban hogy vezethetnék?


Eredet [siker < német: schicker (részeg) < héber: sikkor (ittas) < hasqoh (iszik)]


Lezárva 7K: 2010. július 15., 13:44
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)