Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Só szó jelentése

só (főnév)

Salt.jpg

1. Kristályos anyag, amely a nátrium és a klór vegyülete. Szürkés színű anyag, amelyet ételízesítésre, tartósításra használnak. Íze a tengervízhez hasonló. A hegyekben bányásszák, vagy tengervízből párolással nyerik ki.

A bányászata régen királyi előjog volt. Erdélyben sok t bányásztak régen.


2. Ételízesítő por; finomított, porszerű, fehér anyag, amit kifejezetten főzésre használnak; vagy tengervízből párolják le, vagy hegyekben bányászott kősóból készítik. Szerepe ételekben az íz javítása mellett a szervezet kiszáradásának megakadályozása.

Tengeri t is kaphatunk a boltokban. A nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezetünk működéséhez. A fejfájás oka sokszor a kevés vagy kevés megivott víz.


3. Átvitt értelemben: Fontos összetétel, amely egy dolgot ízletessé, élvezhetővé tesz.

Az élet ja az élvezet – mondják sokan. A társalgás ja a finom humor.


4. Kémia, vegyipar: Kristályos vegyület, amely egy fémből és egy sav maradékából áll.

A konyhasó a sósav ja. A szőlő permetezésére használt permetszer a kénsav ja.


Eredet [ < ómagyar: < ősmagyar: saj, sav, sava (só) < dravida: sava (só)]
Lásd még: szik


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

Kifejezések

Attikai só – (csípős szellemesség, elmésség).


Repülősó / szagos só – (Régies: illatosított szénsavas ammónia, amelyet régen rosszullét, ájulás esetén újra öntudatra ébresztésre használtak).


Sóval hint/vet be egy területet – (a.) Történelmi: a legyőzött fél lakóhelyét bosszúból lerombolja, felszántja és sóval behinti, hogy ott ne teremjen meg semmi; b.) Átvitt értelemben: elpusztítja, lakhatatlanná teszi).só- (melléknévi előtag)

Kristályos ízesítő anyaggal kapcsolatos (hely, tárgy, dolog, tevékenység), ahol vagy amivel ilyen anyagot bányásznak, nyernek; ilyen kristályos anyagra jellemző (dolog).

A Kárpátokban sok bánya van. A tengervízből lepárlással nyerik ki a tengeri sót. Régen a kereskedés nagy nyereséggel végzett tevékenység volt.-só, -ső (melléknévképző)

Az említett jellemzővel leírható helyet elfoglaló (sorrendben, térben, időben).

szél, vég

A telkem hátul részébe almafákat ültettem.


Eredet [-só, -ső < -s (melléknévképző) + -ó (melléknévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)