Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Rezsi szó jelentése

rezsi (főnév)

1. Szleng: Rendszeres havi költség, amelyet egy család vagy egyedül élő személy kiad a havonta ismétlődő számláira, költségeire.

A rezsi része a lakás, ház fenntartása, a havi vízfogyasztás, gázfogyasztás és áramfogyasztás díja is. Akinek nincs elég pénze a rezsire, annak kikapcsolhatják a lakását az áramszolgáltatásból.


2. Vállalkozás: Működési költségek együtt, amely egy üzem, vállalat, üzlet vagy vállalkozás működését, fenntartását lehetővé teszik. A rendszeres üzemi, üzleti költségek, kiadások.

A vállalkozónak nem elég bevételeivel a rezsit fedeznie. Az üzlet rezsijébe már nem fér be egy újabb alkalmazott bére.


3. Vállalkozás, pénzügy: Önköltségi ár, amibe egy gyártott termék vagy nyújtott szolgáltatás a vállalkozónak kerül.

Az eladási árat befolyásolja a rezsi növekedése. Ha a rezsi egy kicsit csökken, akkor a vállalkozó nagyobb haszonnal tud dolgozni.


4. Elavult: Egy csoport irányítása, működésének megszervezése, hogy elérje a célját és sikeresen működjön. Egy szervezet irányításával kapcsolatos tudás és módszerek összessége; ügyvitel, vezetés.

A rezsi ismerete fontos egy vezető számára. A rezsi nagy felelősséggel jár, ezért kap egy vezető több jövedelmet, mint egy beosztott.


Eredet [rezsi < német: Regie (kezelési költség < kezelés, irányítás) < francia: régie (közigazgatás) < latin: rego (vezet, irányít)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)