Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Reveláció szó jelentése

reveláció (főnév)

1. Szleng: Váratlan, meglepő felismerés, felfedezés. Hirtelen támadt megértés; rejtett összefüggések meglátása.

A találmány revelációját egy felröppenő madár adta. A jó ismeretterjesztő előadás revelációként hat a közönségre.


2. Szleng: Tények feltárása. Meglepő adatok ismertté tétele.

Az újságcikk a kormány titkos szerződésének a revelációja lett. Az újságíró álma egy olyan szenzáció, ami igazi revelációt jelent a közvélemény számára.


3. Vallás: Isteni kinyilatkoztatás. Isten mondandójának megismertetése, vagy akaratának közlése az emberiséggel, illetve az így közölt vallási igazságok összessége.

Az isteni reveláció az öreg bölcs szájából hangzik el. A hívők számára a vallások szent könyvei mind az Isten revelációját tartalmazzák.


4. Régies: Ünnepélyes bejelentés. Nagy fontosságú esemény egy közösség életében.

A király az ellene lázadóknak adott kegyelmet egy revelációban hirdette ki. Az új államforma revelációja ünnepélyes keretek között történt.


Eredet [reveláció < latin: revelatio (leleplezés) < re- (vissza; elöljáró) + velo (leplez, eltakar) < velum (takaró, szövet) < vexillum (lobogó, „hordozott”) < vexo, veho (hordoz, visz) < görög: eko (visz, tart)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 7 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)