Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Rengeteg szó jelentése

rengeteg (melléknév)

Rendkívül hatalmas; ijesztően nagy.

A vándorok egy rengeteg erdőbe tévedtek. Napokig is eltart, amíg átkelünk ezen a rengeteg pusztaságon. A felszolgálók egy rengeteg tálon hozták be az egészben sült malacot.


Eredet [rengeteg < renget (remegtet) + -eg (melléknévképző)] azaz remegést okozó, félelmetes.rengeteg (számnév)

Rendkívül sok; hihetetlenül nagy mennyiségű.

Rengeteg ember gyűlt össze a jegypénztáraknál a meccs előtt. Már rengeteg panasz érkezett a szolgáltatás hibái miatt.rengeteg (főnév)

Rendkívül sok dolog; nagy mennyiségű pénz; nagy számú ember.

Az elvált asszonynak nem elég az a rengeteg, amit a férjétől kapott, még annál is többet akar. A kicsi gyerekkel jócskán akad gond, a nagyobbakkal meg egyenesen rengeteg. Rengeteget tanultam a vizsgákra.rengeteg (határozószó)

Hihetetlenül nagyon; rendkívüli mértékben.

Egy vendég sem tudta megenni a feltálalt rengeteg sok ételt. Emberfej nagyságú golyókat lőtt ki a rengeteg nagy ágyú. Hatvan éven át építették a rengeteg magas épületet.


Lezárva 7K: 2014. november 21., 17:03

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)