Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Rövidzárlat szó jelentése

rövidzárlat (főnév)

rövidzárlat

1. Fizika, műszaki: Vezetők érintkezése szigetelési hiba miatt, aminek következtében az áram erőssége megnő az összeérő vezetőrészek között, és ekkor magas hőhatás is keletkezhet. A nagy áram károsíthatja az érintkező vezetéket, és az okozott hőhatás meggyújthatja a vezeték környezetében levő gyúlékony anyagot.

A rövidzárlat miatt lekapcsolt a biztosíték. A rövidzárlat tűzet is okozhat egy lakásban.


2. Fizika, műszaki: Az áramszolgáltatás megszakadása a biztosíték lekapcsolása vagy kiolvadása miatt, mert az áramkörben túl nagy lett az áramerősség.

A meghibásodott vasaló rövidzárlatot okozott. A rövidzárlatot nem elég a biztosíték visszakapcsolásával kezelni, előbb ki kell kapcsolni a túl nagy áramot okozó, meghibásodott készüléket.


3. Átvitt értelemben: Váratlan gondolkodási zavar, emlékezetkihagyás erős izgatottság vagy zavart lelkiállapot miatt.

A gyerek kínos hallgatással kezdte a versmondást, mert a rövidzárlatot okozott nála, hogy nem értett benne egy szót. A tanár kérdésére válaszolni nem tudó tanuló rövidzárlatra hivatkozik.


Eredet [rövidzárlat < rövid + zárlat]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)