Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Rögzül szó jelentése

rögzül (ige)

1. Egy elért helyzet állandósul; nem mozdul vagy nehezen mozdítható ki egy helyre erősített tárgy, csomó, dolog.

A bevert szög jól rögzül a falban és elbírja a képkeretet. A vitorlakötél csomója erősen rögzül a helyén és jól tartja a vitorlát a nagy szél ellenére is.


2. Átvitt értelemben: Egy állapot állandósul; tartós lesz egy elért hatás, helyzet vagy minőség; egy folyamat eredménye nem változik, nem módosul tovább.

A vegyszer hatására rögzül az előhívott fénykép. A gondos ellenőrzés következtében a gyártás során rögzül a termékek minősége.


3. Átvitt értelemben: Érték, mérték állandósul; nem változik egy megszabott mennyiség, szám.

A minimálbér évente egyszer rögzül a kormány döntésével. Az új jegyárak 10%-kal magasabb szinten rögzülnek.


4. Átvitt értelemben: Körülmény állandósul; nem változik egy elért vagy kialakult megállapodás, időpont vagy más tényező.

A makacs torokfájás rögzül a beadott gyógyszerek ellenére. A megállapodás pontjai írásban rögzülnek a szerződés megfogalmazásakor.


Eredet [rögzül < középmagyar: rögzik (gyökeret ver) < rög]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 5 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)