Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Ponyva szó jelentése

ponyva (főnév)

Ponyva.jpg

Vastag vászon, amely erős, sűrű szövéssel készül; vászonból vagy más hasonló erős anyagból készült nagy takaró, amelyet nagyobb mennyiségű anyag, áru burkolására, letakarására, sátrak befedésére használnak.

A sátor kifeszített ponyváját fújja a szél. A teherautó ponyvája megvédi az árut az esőtől.


Eredet [ponyva < ómagyar: pónya (ponyva) < ősmagyar: pongyol, bonyol, pónyál (beteker, bugyolál, pólyáz) < dravida: punbi (beköt) < punu (betakar, elfed)]


További részletezés

1. Kifeszített ernyő, amelyet napsugarak vagy eső elleni védelemként használnak kirakat, szabadtéri vendéglő, étteremrész vagy más hasonló nyitott helyiség fölött.

A jó idő beköszöntével az utcán kifeszítik a ponyvát az asztalok és székek fölé. A ponyva árnyékot ad az asztaloknál ülő vendégeknek.


2. Átvitt értelemben: Olcsó regény; alacsony színvonalú irodalmi mű, amelynek célja a tömegszórakoztatás.

A ponyvát általában olcsó papírkötésben hozzák forgalomba. A ponyvát általában több tízezer példányban adják el. A ponyvát eredetileg vásárok ponyvasátrai alatt árulták, innen kapta nevét.


3. Régies: Árusító hely, amely rendszerint egy földre kiterített erős vászonlap. A kereskedő erre rakta ki az eladásra szánt (általában olcsó és tömegigényeket kielégítő) tárgyait.

A vásár elengedhetetlen elárusító helye a ponyva. Sokan válogatnak a ponyvára kirakott régiségekből.


4. Régies, átvitt értelemben: Könyvterjesztési mód, vásárokban, piacokon olcsó könyvek árusítása.

A kezdő író ponyván adta el a könyvét. A ponyva olcsó és könnyen megszervezhető értékesítési forma. A ponyva az egyszerű emberek közé vitte a nekik szánt könyveket.


5. Régies, átvitt értelemben: Olcsó könyv, amit vásárokban, piacokon árultak.

A gazda egy ponyvát vett a vásárban. A hazavitt ponyvát csak a fia olvassa, mert őt érdeklik az ilyen történetek.


Lezárva 7K: 2013. december 10., 16:47
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)