Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Pompás szó jelentése

pompás (melléknév)

Látványosan díszes (esemény, megnyilvánulás, épület); fényes (megjelenés, külsőség) a hatalom, gazdagság vagy ünnepélyesség jeleként.

A király egy pompás palotában él. A város pompás rendezvényeken ünnepli megalapításának ezredik évfordulóját.


Eredet [pompás < pompa + -s (melléknévképző)]


További részletezés

1. Ámulatba ejtően szép és díszes (látvány, megjelenés, öltözet); külső megjelenésével elragadó (személy, élőlény).

A pompás fiatalok szépen táncolnak a színpadon. A kirándulók elé pompás látvány tárul a hegytetőről.


2. Gyönyörködtetően sokféle (látvány, érzékelés), amely színek, hangok, formák gazdagságában nyilvánul meg.

A nyári erdőt felülmúlja a pompás őszi erdő színeinek gazdagságával. A pompás vidék változatos felszíne szemet gyönyörködtet.


3. Átvitt értelemben: Megbecsülést érdemlő (személy), aki magatartása, munkája, jellembeli tulajdonságai, erkölcsi értékei miatt jó hírű; becsületes, jóravaló.

Az inasból pompás mesterember lett, akinek jó hírét messze földre elvitte a munkája. A pompás tanulót az egész osztály előtt megdicséri a tanár.


4. Átvitt értelemben: Kiemelkedő jellemzőjű (személy, tárgy, dolog); kiválóságával, csodálatra méltóságával (sok) figyelmet érdemlő; kitűnő, nagyszerű.

A pompás vezetőt szeretik a munkatársai, és együtt mindent megtesznek a közös siker érdekében. A születésnap pompás alkalom arra, hogy összegyűljön a család az ünnepelt tiszteletére. Az olimpiai csapat pompás eredményt ért el a legutóbbi játékokon.


5. Átvitt értelemben: Kiváló minőségű (tárgy, termék).

Az étteremben pompás ételek és italok várják a vendégeket. A család egy pompás személygépkocsiban teszi meg az utat a tengerpartra.


Kifejezés

Pompás nőszirom – (Növénytan: kerti növény, amelynek nagy, liláskék virágszirmai közül három feláll, három pedig kifelé hajlik, levelei kard alakúak; latin neve: Iris germanica).pompás (mondatszó)

Nagyfokú örömöt mutat; megelégedettséget, tetszést fejez ki.

Holnap ráérek. – Pompás!
Még ma elkészül a javítás. – Pompás!

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)