Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Polgárosodik szó jelentése

polgárosodik (ige)

1. Tudatos állampolgárrá válik egy személy. Egyre jobban tudatában lesz személyes jogainak, kötelességeinek és lehetőségeinek, illetve élni is tud ezekkel. Kész felelősséget vállalni a saját maga, családja és egész közössége sorsáért, boldogulásáért.

A közoktatásnak elő kell segítenie, hogy az ifjúság jobban polgárosodjon, mint ahogy azt szüleik tették. A közügyekkel kapcsolatos érdektelenséggel nem polgárosodik az ember.


2. Jómódú személlyé válik, aki saját vagyonnal rendelkezik. Jól jövedelmező foglalkozása vagy vállalkozása van, aminek segítségével képessé válik gondoskodni saját maga és családja anyagi biztonságáról.

Az országnak el kell jutni oda, hogy az emberek szabadon polgárosodjanak. Csak egy szabad országban élő ember polgárosodhat.


3. Magasabb kultúrájú lesz egy egyén vagy közösség. Az elsajátított tudás és képesség segítségével jobban és hatékonyabban tudja irányítani saját maga, családja és egész közössége sorsát, boldogulását.

Aki polgárosodik, az könnyebben éri el céljait. A világ dolgai iránti érdeklődés azokra jellemző, akik maguk is polgárosodnak.


Eredet [polgárosodik < polgáros + -odik (igeképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 0 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)