Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Paletta szó jelentése

paletta (főnév)

Artist.jpg

1. Festőtálca egy festőművész számára; olajfesték kikeverésére szolgáló, ovális vagy téglalap alakú kis lemez, amelyen a kikevert festék festés közben állandóan kéznél van; bal kézben tartják, és egy kis nyílás van rajta a hüvelykujj számára.

A festőművész a tanítványának tanítja a paletta használatát. A palettán alapszínekből kever ki a festő új színeket.


2. Átvitt értelemben: Művészi kifejező eszközök összessége, amely egy festő, költő vagy más művész egyéniségére jellemző.

Az író ábrázolóképességének egész palettáját használta regénye megírásakor. A költő palettájának tájleíró részét használja ebben a versben.


3. Átvitt értelemben: Azonos fajtájú tárgyak összessége; hasonló tárgyak, jelenségek egésze.

A műszaki áruház a televíziókészülékek egész palettáját árusítja. A szélsőséges időjárás a jelenségek teljes palettáját érezteti ezekben a napokban.


4. Átvitt értelemben: Hasonló sajátságok, tulajdonságok csoportja.

Ősszel a falevelek színeinek egész palettájában gyönyörködhetünk. Az iskola tanulói között a tanulási képességek teljes palettáját figyelhetik meg a tanárok.


Eredet [paletta < francia: palette (paletta, „lapátocska”) < pale (lapát) < latin: pala (lapát < lapocka)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)