Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Példamondat szó jelentése

példamondat (főnév)

Szócikk.jpg

Jelentést bemutató mondat; olyan mondat, ami bemutatja egy szó használatát a szótári meghatározás értelme szerint. Egy szó jellemző használati módját megmutató mondat.

A példamondatok könnyen érthetővé teszik a szó meghatározását. A legtöbb példamondatot biztosan hallottad már korábban is.


Eredet [példamondat < példa + mondat]


Nyelvtani adatok

Csak a Reklámmentes WikiSzótár.hu előfizetői számára használható funkció. Bejelentkezés >>>

További részletezés

A példamondatok arra valók, hogy az olvasó eszébe juttassák azokat az eseteket, amikor már hallotta a szót ilyen értelemben használni, illetve hogy megmutassák, hogyan szokás használni azt (ha még nem hallotta eddig a szót.) Emiatt olyan emlékekre kell vonatkoznia, amikre jellemzően ezt a szót használják.

A példamondat egy teljes mondat, tehát szerepelnie kell benne legalább az alanynak és az igének. Ha bármelyiket kihagyjuk, vagy nem elég jellemző, akkor a mondat nem segít megérteni a szót.

Például ha a „főz” ige meghatározásához akarunk példákat adni, akkor ilyen lenne két jó példamondat: A szakács levest főz. Mindig jó illat van, amikor anyám főzi az ebédet.
Ezekben az alany jellemzően foglalkozik a szóval kifejezett tevékenységgel.

Nem segít az emlékek felidézésében az ilyen példamondat: Ő főz. Zsuzsi főz. Valaki főz.
Ezekben az alanyra nem jellemző a tevékenység – igazából azt sem tudjuk, hogy kiről van szó.

Egy főnév meghatározása esetén a mondatnak olyan igét kell tartalmaznia, amelyet jellemzően azzal a főnévvel használunk. Például ha a „kalapács” főnév meghatározásához akarunk példákat adni, akkor ilyen lenne két jó példamondat: A kovács kalapáccsal lapítja a vasat. A kalapács könnyen beveri a szöget a falba. Ezekben az ige jellemző a főnévre.

Nem segít az emlékek felidézésében az ilyen példamondat: Elvesztettem a kalapácsot. Hol van a kalapács? Ezekben az ige nem jellemző a főnévre.

Emiatt olyan példamondatokat kell keresni, amik könnyen eszünkbe juttatják a szóval kifejezett fogalmat.

Amikor a tanuló megpróbál megérteni egy új szót és maga is példamondatokat mond, akkor először ezeket a példamondatokat utánozza, utána automatikusan eszébe jutnak olyan szólások, kifejezések, amikben már sokszor hallotta a szót. Végül eljut egy olyan szintre, ahol már szabadon tudja használni a szót – ekkor értette meg teljesen.

Arra is ügyelni kell, hogy a példamondatban lehetőleg a meghatározott szófajban használjuk a szót, ne valami más képzett alakját. Például nem volna helyes a „főz” (ige) példamondataként ez: „A főzés a szakács feladata.” (Itt a „főzés” főnév már nem az az ige, amiről a meghatározás beszél.)

Kerüljük a rossz emlékeket felkavaró mondatokat, ha lehet. Még a „háború” vagy „gyilkosság” szóhoz is lehet olyan példamondatokat írni, amelyek sikerről vagy bajok elkerüléséről szólnak.

Ha nehéz jó példamondatokat találni egy szóhoz, akkor segít a jobb felső sarokban lévő „Példák” fül, ami tucatszámra mutat neked további példamondatokat az éppen olvasott szóval.

Minden meghatározáshoz írj legalább két kifejező példamondatot!


Lezárva 7K: 2015. május 31., 18:41
WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)