Magyar értelmező szótár, amelyben a pontos és könnyen érthető meghatározások része minden fogalom, jelentés, szóhasználati példamondat, a helyesírás és a szó eredete.

Operáció szó jelentése

(Operatio szócikkből átirányítva)

operáció (főnév)

Operation.jpg

1. Orvosi: Sebészeti beavatkozás, amelyet a beteg testén belül végeznek, gyakran azon külső nyílást vágva, hogy ott egy kóros elváltozást kezeljenek: kivegyenek vagy beültessenek egy részt, illetve összevarrjanak egy sérülést.

A begyulladt vakbél miatt a betegnek operációra van szüksége. A sikeres operáció után még egy hétig kell a kórházban maradnia a betegnek.


2. Régies, katonaság: Tervszerű katonai tevékenység, harc, támadás vagy védekezés, amikor több katonai egység összehangolt katonai feladatot hajt végre egy csata vagy háború megnyerése érdekében; hadművelet.

A főparancsnok kiadja a parancsot a következő operációra. Az operáció eredményeként a sereg elfoglalta egy új hídfőállást a folyó másik oldalán.


3. Régies, gazdaság: Egy célt megvalósító bonyolultabb művelet pénzügyi, ipari vagy kereskedelmi területen.

A szerződéskötés egy hosszabb, hónapokig tartó operáció eredménye lett. A társaság alapításához kapcsolódó pénzügyi operáció előteremti a szükséges tőkét.


Eredet [operáció < operá(l) + -ció (főnévképző)]

Figyelem! A szó összes jelentésének leírását, ami még 4 szót tartalmaz, az előfizetéses WikiSzótár.hu-ban érheted el.

 WikiSzótár.hu előfizetés

WikiSzótár.hu: az online magyar értelmező szótár (meghatározások, jelentések, példák, eredetek, szinonimák, szócikkek, fogalmak, szóhasználat, nyelvtan)